פעולת בירור צרכים אישיים ואיך אנחנו פועלים במטרה למלא אותם במרחבים שונים. נבין מה המשמעות של השמעת קול וכיצד אנחנו רוצים להשמיע אותו.
נכיר דרכי תקשורת מגוונות בעולם החי
משחק פתיחה- זמזומים (10 דקות)
נשב בחצי מעגל ונבקש מחניך אחד לשבת עם הפנים לחצי מעגל. המדריכה עומדת מאחורי המתנדב ומציגה לקבוצה שלט/לוח מחיק ועליו רשום שם של שיר. על הקבוצה לזמזמם יחד את השיר (מבלי לשיר את המילים שלו), ועל המתנדב לנחש מה השיר המזומזם. וכן הלאה.
חלק א’: צורות רבות לקול (30 דקות)
השמעת הקול שלנו יכולה להתבטא בדרכים מגוונות מאוד. לפני שנברר מה הדרכים שבהן אני מביעה את קולי, נבחן ונלמד על דרכים אחרות שניתן לראות בעולמות החי
איך הם מדברים?
נחלק את הקבוצה ל-3 צוותים. כל צוות יבחר/יקבל שם של חיה ועל חברי הצוות לחשוב כיצד היא מתקשרת עם בני מינה.
אופציה 1- לקבוצה התיאטרלית: להמחיז בהצגה או להציג בשיר את עולמה של החיה ודרכי התקשורת שלה.
אופציה 2- לקבוצה החוקרת: לחקור באינטרנט ולהציג ככתבת חדשות/כתבת תחקיר.
אופציות לחיות ודרכי התקשורת שלהן- לשימושכם המדריכים:
פילים- מסוגלים לשמוע גלי קול בתדר נמוך. פילים מסוגלים לשמוע תדרים על טווחים של קילומטרים, מה שעוזר לנקבות למצוא זיווג לצורך רבייה.
נבחן כיצד אנחנו מביעים את הקול שלנו ונכיר דרכים רבות להשמעת הקול שלנו
איך אני משמיע את הקול שלי?
נניח במרכז המעגל או במפוזר במרחב מספר שלטים. על השלטים מתוארים צרכים שונים שדורשים תקשורת. החניכים יסתובבו עצמאית בין השלטים ויכתבו עליהם כיצד הם מעבירים את המסר המתואר במשפט.
אופציה נוספת (מבנית יותר): מתחת לכל משפט המתאר צורך, נכתוב גם מספר דרכים והחניכים יצטרכו לסמן בעזרת מדבקה את הדרך המועדפת עליהם.
למדריכים: לפניכם משפטי צרכים ותחתם דרכים לתקשורת. הכינו את השלטים בהתאם לדרך המענה שהייתם רוצים לקבל מהחניכים (רק משפט או משפט פלוס אופציות)
המשפטים:
נסכם את החלק הזה:
נבחן כיצד הקול שלנו נשמע במרחב החינוכי, בקבוצה שלנו ונחזק את עוצמתו
מרחבים סביבנו:
נכין מראש שלטים עם דברים ספציפיים שקרו בחווה שלנו. כלומר, עליכם המדריכים לבחור סיטואציות שהתרחשו/החלטות שהתקבלו בחווה בתקופה האחרונה. למשל: החלטה על השתילות בגינה- מה שותלים, אירוע שבועות, פעילות קיץ מסוימת שהייתה, הרצאה שהגיעה לחווה וכו’.
נניח במרכז המעגל את השלטים ונשאל את החניכים:
מי היה באחד מהאירועים הללו? נבקש מכל חניכה שתעמוד ליד שלט שמתאר אירוע שהיא הייתה בו/זוכרת שקרה/הייתה שותפה בו. כך נחלק את הקבוצה לצוותים.
נחלק לכל קבוצה כרטיסיית שאלות ונבקש שישוחחו בעזרתן.
השאלות:
נסכם ונחדד- לכל אחד מאיתנו, כמו שראינו לאורך הפעולה, יש קול וכל אחד בוחר להשמיע אותו באופן שונה. לכן, ראשית עלינו להבחין באופן בו אנו מוציאים את הקול שלנו, לאחר מכן להבחין כיצד החברים סביבי משמיעים את קולם. כשאנחנו מרגישים שהקול שלנו נשמע, אנחנו מפתחים חיבור עמוק יותר למרחב בו אנו נמצאים. לצד זה- כשאנו מאפשרים לכל השותפים במרחב להשמיע את קולם, היחסים בינינו מתחזקים ונוצרים יחסי הגומלין שעוזרים לנו להתפתח ולצמוח.
בפעילות הבאה נבחן כיצד אנחנו יכולים להשמיע את הקול שלנו במקומות שבהם הוא עוד חסר ושציינו קודם.
רשימת ציוד:
משחק פתיחה- לוח מחיק קטן/מספר פלקטים, טוש ורעיונות לשירים שהחניכים מכירים.
חלק א’- אין צורך בעזרים
חלק ב’- שלטים בהתאם למתודיקה שבחרתם, מדבקות/עטים.
חלק ג’- שלטים עם אירועים שהתקיימו בחווה בתקופה האחרונה.
דגשים למדריך:
מרחב בטוח:
מילים מרכזיות: להגיד, להקשיב, להשמיע, לשמוע, להביע, להבחין, לדבר, לתקשר.